tirsdag 20. oktober 2015

Fjelljegerdivisjonen før Litsa

6. Gebirgsdivisjon ble opprettet like etter invasjonen av Polen, og var klar til tjeneste sommeren 1940. De rakk derfor ikke å vere med på invasjonen i Norge i April 1940, men hørte nyhetene om de harde kampene rundt Narvik mens de selv var under trening i sørvest-Tyskland. Etter at divisjonen ble tatt i tjeneste ble de stasjonert som okupasjonstropper, først i Frankrike og så i Polen.
Så, i Mars 1941, fikk divisjonen ordre om å forflytte seg i all hast fra Polen til Bulgaria.
Italienerne hadde fem måndeder tidligere gått til angrep på Hellas. Det hadde gått begredelig dårlig. Greske styrker har med Engelsk hjelp stanset Italienerne, og truet med å drive dem ut av landet igjen. Nå skulle tyskerne komme sine allierte til unnsettning, og siden Hellas er et land bestående hovedsakelig av fjell var det naturlig at invasjonsstyrken inneholdt bergjegere.

Opperasjonen begynte 9. April 1941. Det første målet var Metaxas-linjen, de greske grensefestningene i fjellkjeden som ligger langs grensen til Bulgaria. Her kjempet de seg oppover bratte fjellsider, mot godt forberedt stillinger. Den møtte hard motstand, og noen av avdelingene tok tunge tap. Troppen vår var blant de som i stedet for å storme mot festningene gikk opp til 2100m høyde, og krysset et snødekket fjellpass som grekerne regnet det som umulig å komme over. Dagen etter tok de kontroll over jernbanen på baksiden av fjellene.
Der slo de seg sammen med 2. Panzerdivisjon, og var med på å lede angrepet sørover mot Athen sammen med panzergrenaderene og stridsvognene. Flere ganger forsøkte engelskmennene å stanse dem i de trange dalene. Stridsvonger og panzergenadiers angrep disse stillingen i front, mens Gebirgsjägerne gjorde det de gjorde best; flankemarsjer over bratt og ulendt terreng.
Det hele gikk i forrykende tempo. Det var lite tid til verken hvile eller søvn mellom marsjene og angrepene.

24. April var troppen med på angrepet på selve Thermophylae, passet der 300 grekere hadde kjempet mot Perserne. I motsettning til Xerxes tok Wehrmacht stedet etter en dags harde kamper.
Thermophylae var den siste forsvarsstillingen før Athen, og 27. April, etter 18 dager med kamper, rullet de tyske kolonnene inn i Athen uten å møte motstand. Grekerne hadde overgitt seg, og Engeskmennene var på flukt mot havet.
Divisjonen ble i Hellas i påvente av invasjonen av Kreta, som skulle sluttføre overtakelsen av landet. De var ikke med i den første bølgen av fallskjermtropper og flylandsatte bergjegere, men etter hvert som kampene spisset seg til ble troppen vår sendt til Kreta som forsterkninger.
Øya falt etter bare 10 dagers kamp, men kampene hadde vert svært harde.
Gebirgsjagerne fikk ikke noen tid til å nyte middelhavsklimaet. Mens de kjempet i Hellas hadde invasjonen av Russland kommet i gang…

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar